Forsiden
Om NPA
- Styret
- Stambokfører
- Raserepresentanter
Stutterier
Show og utstilling
- Påmelding til utstilling
- Resultater
Hingstekatalogen
Søknader om
navnegodkjenning
Ponniregister (søk)
Statistikk
- Dyr pr. rase
- Bedekninger
- Lisensieringer
Bli medlem
Ponnipool
- Ponni søker rytter/kusk
- Rytter/kusk søker ponni
Ponniraser
- Avlsplan for ponnier
- Connemara
- Exmoor
- Dartmoor
- Gotlandsruss
- New Forest
- Shetland
- Sportsponni
- Welsh
NPA-regelverk
Medlemsblad
Lenker
Smittsom herpesvirus sprer seg i Norge 27.02.2019
Skrevet av: HS
Herpesvirus er også kjent under navnet abortvirus. Sykdommen gir vanligvis luftveisinfeksjoner, men kan også medføre abort hos drektige hester og nevrologisk sykdom.

Mattilsynet ber hesteeiere begrense aktivitetene framover.

https://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/dyrehelse/dyresykdommer/herpesvirus_hos_hest/mistanke_om_herpesvirus_ehv1_hos_hest_i_bergensomraadet.34003

Viruset har muligens også kommet til Trøndelag:

FRA TRØNDELAG HESTEKLINIKK:

Nå har vi mulige EHV-smittede hester spredt på mange staller i området vårt. Ganske enkelt fordi en hest ble syk av EHV-1 infeksjon på et stevne i Lillestrøm med 400 deltakere. Timingen var ganske dårlig.....

Den EHV-1 infeksjonen som opptrer i år er svært aggressiv og virulent i følge veterinærkolleger i Sverige. Mange hester har fått omfattende lammelser og avlivninger som følge.

I tillegg til nevrologiske symptomer som ustøhet/lammelser i bakpart, kan hestene viser symptomer på luftveisinfeksjon og drektige hopper kan abortere, nå er jo de fleste avlshoppene i siste del av drektigheten....

Våre lokale hester er tilbake på sine staller og kan dermed smitte hester på egen og andres stall HVIS de har tatt med seg viruset. Da må man ta forhåndsregler som begrenser og helst, hindrer smitte!

For eiere av disse hestene gjelder nitid oppfølging:

-Ta temp 2 x daglig!

-Der det er mulig kan man holde dem unna de andre hestene så langt det går, lengst unna i stallen, egen stall der det finnes. Gjerne luftegårder et stykke unna. Har man en liten stall vil luftbåren smitte føre til at de fleste smittes raskt, spesielt ved luftveisinfeksjon. Et blås i nesen sprer virus flere meter.

- Hver eier ordner sin hest, unngå fysisk kontakt med andre enn din egen og ikke klapp muler på din vei....

- Si fra om mulig smittefare til alle som skal på stallen for å behandle, sko osv. Vi vil gjerne at alle legger opp til at man ikke drar videre til neste stall uten klesskift og dusj. Engangs/overtrekksklær er flott, men fotbad osv må til hvis man skal videre til neste plass, derfor er det enklest å ta slike besøk som siste på dagen og vaske alt etterpå.

- Man kommer langt hvis alle nå en periode kan tenke konsekvens, holde seg i ro uten mye kontakt med staller med hester som har vært eksponert for viruset. Det beste er om man begrenser stevneaktiviteter /kurssamlinger osv i en periode nå til man har mer kontroll på situasjonen.

-Rask tilbakemelding til din veterinær ved temperaturstigning/symptomer er helt avgjørende for å begrense smittespredning.

- Besøkende, veterinærer , hovslagere og andre behandlere må være bevisste på hygiene og klesskift samt vurdere behov for overtrekkstøy.

Se også http://www.nhest.no/Nyheter/2019/Februar/Herpesviruset-EHV-1-/

 


Tips en venn om denne nyheten:
Fra: Til epost:
 
Show og utstiling
Pass og registrering
Nettbutikk
Søk i ponniregisterert
Ponnier til salgs
Vis stambøker
Kontakt oss
Logg på "Min side"
Brukernavn:
Passord:
 
Hva er "Min side"?
Motta nyheter på epost!
Din epost:

Våre samarbeidspartnere
Siden er copyright © beskyttet og tilhører Norsk Ponniavlsforening