DARTMOORNYTT MARS 2015
INTERNATIONAL DARTMOORCONVENTION 2015
Den tredje Dartmoorconvention blir arrangert 8.-15. august i år, da er det 10 år siden sist. Hvis noen av dere er interessert i Dartmoorponni eller bare vil oppleve Devon og ponnilivet der, er dette en gylden mulighet til å se og lære en masse! Undertegnede har fullstendig, utfyllende program og påmeldingsskjema til de ulike aktiviteter. Bare kontakt meg så skal jeg sende ut!
Her kommer et forkortet program:
Lørdag 8.august: Velkomstmiddag på The Two Bridges Hotel, Princetown
Søndag 9.august: Study/Open day på Newoak Stud, Exeter. Innlegg av flere ledende Dartmooravlere, dommere etc.
Lunch. Hingsteparade/salgsparade.
Mandag 10.august: Besøk på Newtake, Tor Royal Farm
Tirsdag 11.august: Championship Breed Show
Onsdag 12.august: Vi besøker et typisk gårdsbruk på Dartmoor, middag og underholdning.
Torsdag 13.august: Okehamton Agricultural Show, et typisk engelsk landsbyshow. Låvedans på Langworthy Farm
Fredag 14.august: Stutteribesøk og avskjedsmiddag på kvelden.
Lørdag 15.august: The Shilstone Rocks vil være åpent for besøk, salgsvisning.
LITT NYTT FRA SVERIGE
Den ene av våre godkjente hingster, 2.premierte "Vindens Bror" skal muligens tilbringe neste avlssesong i Sverige, nærmere bestemt på Ygs Stutteri ved Linda Levinson. "Vindens Bror" er etter "Feldholms Mr. Dundee", under "Gydens Flower" og eies av Per Inge Nerhus i Møre og Romsdal. Hvis dette gjennomføres vil vi bare ha en godkjent hingst i Norge kommende avlssesong, nemlig 2.premierte "Kasper" (Bovecombe Banner/Taras Donna). Men vi kan jo håpe at det dukker opp noe nytt hingstemateriell i forbindelse med vårens kåringer!
Svensk avlsvurdering av Dartmoor vil foregå i Skøvde 29.mars, da vil det også holdes årsmøte i foreningen. Avlsvurderingen vil arrangeres i samarbeid med de svenske rasene Russ, Nordsvens og Svensk Ardenner.
DARTMOORNYTT SEPTEMBER 2014
Fjellgleda (til høyre)
ÅRETS DARTMOORFØLL!!
Jeg må begynne med den gode nyheten om et flott Dartmoorføll født i vår! ”Fjellgleda” er etter ”Kasper” (2 pr), under ”Lindmarkens Filippa” ( 2 pr) og har dermed alle forutsetninger til å bli en fin ponni! ”Fjellgleda ” har en helsøster født i 2011, ”Fjellfrøken”,- begge er eid av Toril og Oda B. Årmot i Vossestrand.
Det hadde vært flott om de begge kunne entre utstillingsringen kommende sesong!
Det meldes også om at Tone Østerengs hoppe ”Liverudtangens Samara” , 2 pr (e, Shilstone Rocks Dark Day/u.Saucy Sandra) er bortimot sprekkferdig og forventes å følle omtrent i skrivende stund. Spennende! ”Samara” er også bedekt med ”Kasper”.
Vi aner dermed en god fremgang fra i fjor da det ikke var et eneste føll!
NY IMPORT
Turid Korsmo Haugen i Våle importerte ved påsketider en Dartmoorhoppe fra Danmark. ”Klostermarkens Jamaica” er født i -04. Hun er etter ”Coco Pop Ronda” kåret i 1 kl og under ”Jubilee” , også 1 kl. ”Jamaica” fikk dansk 1 pr som 2 års på Roskilde og ble kåret som II kl A i 2007.
DARTMOOR CONVENTION 2015
Nå er datoene satt for neste års store arrangement i England. Sett av uken lørdag 8-
Fredag -15 august hvis du vil ha med deg 10 årets Dartmoorbegivenhet! Vi får beskjed om at programmet er under planlegging og at dette vil være meget variert, lærerikt og sosialt. Jeg kommer tilbake med flere detaljer når det foreligger nytt herfra.
DANSK LANDSKÅRING FOR DARTMOOR
Den årlige Dartmoorkåringen i Danmark gikk av stabelen 17 august i Odense.
Her var det hoppa ”Edals Wilma” f 07 (e.Oak Tree Play With Me, u. Yeoland Weigelia) som gikk til topps og ble Champion. Res. Champion ble ”Klostermarkens Sally”, hoppe f .11 ( e. Klostermarkens Bahama, u. Sh. Rocks Starstorm).
DARTMOORNYTT NOVEMBER 2012
Vi kan glede oss over å ha fått to nye stambokførte hopper i løpet av sesongen. ”Liverudtangens Samara” har tidligere år gjort det veldig bra på forskjellige NPA show og som unghest, og i år var det tid for å stille denne flotte 5 år gamle hoppa på offisiell hoppeutstilling. ”Samara” er etter ”Shilstone Rocks Dark Day”, under ”Saucy Sandra” og eies av Tone Østereng og Roy Eng i Skiptvet. Ponnien ble belønnet med 2 premie, kvalitet 1 på Sentralutstillingen i Seljord i september. Hun var også en flott representant for Dartmoorponnien under raseparaden vist som pauseinnslag!
”Fryd”, en 7 år gammel hoppe etter ”Felix” under ”Cayberry Crackdown” ble stilt i Sogndal i september. Denne ponnien fikk tildelt 3 premie og eies av Maria Langhelle.
”Kasper”,- velkjent Dartmoorhingst både i avlen og på konkurransebanen, tok hjem den gjeve tittelen Dagens Hest ved NPA showet i Moss 14 oktober. I tillegg til gode eksteriøre poeng, viste han seg atter en gang fram som en flott bruksponni. Makker var som vanlig Siw Anita Wittingsrud, eiere Tone Østereng og Roy Eng i Skiptvet.
”Whitower Robina” og ”Red Mr. Darky” gjorde også sine saker bra på dette showet og viste Dartmoorponniens kvaliteter som barneponni.
NYTT FRA VÅRE NABOLAND
Både Sverige, Danmark og England melder om strammere økonomi og nedgang i bedekningstall. En får vel bare være fornøyd med at oppdrettere tilpasser seg et dårligere marked og ikke avler mer enn det er behov for. Det vises bare så veldig godt i raser som er små i omfang i utgangspunktet!
Danmark melder om 12 bedekte hopper og Sverige 10 denne sesongen,- det laveste tall i svensk moderne tid !
Ellers kan ”Stjärnsund Stuteri” i Sverige fortelle om en eksport til Finland. Det er den gullbelønte 3 års hoppa ”Stjärnsund Colibri”, etter ”Stjärnsund Wictory”, under ”Shilstone Rocks Quick Step” som har krysset landegrensen. ”Stjärnsund” eksporterte 2 hopper til samme sted i 2011.
DARTMOORNYTT SEPT 2012
Den lille ponnien med det store hjertet!
Det forundrer meg stadig at ikke flere får øynene opp for hvilken herlig rase Dartmoorponnien er. I tillegg til at den er vakker, er det en utrolig robust, nøysom og allsidig bruksponni. Den er spesielt kjent for sitt rolige og vennlige gemytt, og en typisk Dartmoor er kald i hodet, uredd og sterk,- både psykisk og fysisk. Bevegelsen skal være god, men ikke overdreven, og dermed behagelig for en liten rytter. Den helt store farten får man sjelden,- Dartmooren jobber seg fram jevnt og trutt og er ingen sprinter. Derimot har den sterk kropp og sterke ben og er en ypperlig familieponni som kan brukes av alle. « En Dartmoor skal kunne bære sin bonde over heia til markedsplassen» er et uttrykk man bruker i opprinnelseslandet for å beskrive styrke og vilje. Ellers blir nok rasen mest sett på som en barneponni , velegnet både til sprang, dressur, terreng , gymkhana m.m. Det er også en flott kjøreponni både for barn og voksne, og vi har ponnier som har konkurrert på høyt nivå også her i landet. I vedskogen er den også ypperlig for dem som ønsker en arbeidshest i miniatyr! Så her er det mange muligheter!
Det er fortsatt ikke så mange eksemplarer av rasen her i landet, selv om det i løpet av de siste 10-15 år har blitt avlet og importert en del gode ponnier. Norge er et langstrakt land, og med en såpass lite utbredt rase er det ofte lang transport til utstilling, aktiviteter og salgsponnier. Det er få hingster og et lite miljø. Interessen for rasen går derfor ofte i bølgedaler,- i takt med de entusiastiske oppdrettere og utstillere som måtte finnes i øyeblikket. Men denne rasen er vel verdt å titte litt ekstra på!
Undertegnede svarer gjerne på spørsmål og formidler kontakter i inn- og utland!
BEDØMMELSE AV DARTMOORPONNIEN sakset fra «Native Pony magazine»
Elizabeth Newbolt-Young er kjent, ikke bare som grunnleggeren av det berømte Shilstone Rocks Stutteriet på Dartmoor, men også som en nasjonal og internasjonal ponnidommer. Hva ser hun etter når hun dømmer Dartmoor?
«Rasetype» sier hun uten å nøle. «-det kommer foran alt annet. Det bør være en ponni med kvalitet, masse og et røft utseende. Mange av dem har bare kvalitet og mangler mye av denne røffheten som jeg elsker.»
«Hodet bør ikke være alt for lite,- et lite hode er veldig vakkert, men er ikke opprinnelig rasetypisk.Det bør heller ikke være for langt, da vil det synes hesteaktig. Jeg liker små ører som er lett buet. Det skal være god bredde mellom øynene, som skal være store og uttrykksfulle med et mildt blikk. Jeg misliker virkelig små øyne! Hodet må være vel ansatt med en ren overgang til halsen, og nakkens overlinje bør være pent buet. En lang man er karakteristisk for rasen og ser meget bra ut. Sterk underhalsmuskulatur er noe jeg også sterkt misliker»
«En god, skrå skulder med flatt skulderblad er viktig. Dessverre har noen av de sterkeste og groveste ponniene en tendens til å være veldig klumpete over skulderpartiet. Jeg liker en ponni som har god dybde og bredde. Jeg vil gjerne ha en rygg av medium lengde og med overgang til et forholdsvis langt kryss, med jevn avrunding mot haleroten. Jeg har merket en tendens til veldig flate kryss,- mer som en «showpony» enn en heiponni. Halen, som ikke skal være for høyt ansatt, skal være tykk og lang»
«Bena må ha sterke underarmer og lår, og hasene må ha den riktige slakke vinkel. Korte piper med store, flate ledd er viktig,- jeg vil ikke ha stilkete ben! Det bør være noe hovskjegg, men ikke overdrevent mye. Og høvene bør være sterke og runde.»
«Dartmoorens bevegelse skal være rett og ikke overdreven,- den skal ikke være som hos welsh og sportsponnitypene. Men selv om det i rasebeskrivelsen står at aksjonen skal være «lav og rett», bør den heller ikke være for lav etter min mening,- noe kneaksjon er nødvendig. I rideklasser legger jeg også stor vekt på rasetype,- og på manerer! Noen ikketypiske ponnier kan gjøre det veldig bra på grunn av at de blir fremvist profesjonelt og velskolert. Det bekymrer meg at mange av disse utypiske ponniene blir høyt plassert,- vi må kunne se og vite hvilken rase de tilhører! Jeg tror vi kan stå i fare for å forandre dem til noe helt annet enn det opprinnelige!»
AVLSSESONGEN I NORGE 2012
Etter fjorårets miserable sesong uten en eneste bedekning kan det jo bare gå fremover! Vi har fortsatt de tre samme hingstene i avlen i 2012: «Kasper» 2 pr (stasjon Østfold), «Vindens Bror» 2 pr (Møre og Romsdal) og «Cider» kåret, (Skarnes). «Cider» har hatt en hoppe på besøk i år og det ser ut til å bli den eneste bedekningen i 2012. Hvis dette skulle være feil og noen har brukt egen hingst eller vært på visitt i utlandet hører jeg gjerne fra dere!!
Ellers deltok ”Meidells Tabitha” (Shilstone Rocks Dark Day/Senruf Tamara) på NPA showet på Dokka 24 juni. Hun gjorde en fin figur og ble nr 1 i tømmekjøringsklassen.
Tabitha tommekjøres på Dokka-showet.
NYTT FRA SVERIGE
Svensk Riksutstilling for Dartmmor ble arrangert i Österbymo 5 august. Her ble ”Anfefas Campari” ( Shilstone Rocks North Country Man/ Axxas Twinkle Star) beste hoppe og Supreme Champion med karakterene 9-9-9-8-7. Eier er Sara Wennerbo, Råås Stuteri.
NYTT FRA DANMARK
Den danske landskåringen for Dartmoor ble avholdt i Aarup, og det var ”Skovbrynets Bqueen” ( Prins/Dronning Frydenlund) som ble Årets Hoppe. Eier er Louise Berg